יום ראשון, 19 באוגוסט 2018

אינדיאנה ג'ו / הפלות וגלובליזציה במירוץ לליבה של מדינת ההוז'ר



את הסקירה של המירוצים החמים בקרב על הסנאט התחלנו בצפון דקוטה. כעת נמריא לעבר המערב התיכון, עמוק בתוך "חגורת החלודה" (The Rust Belt). 

ברוכים הבאים לאינדיאנה, מדינה שאת מקור הכינוי שלה, "מדינת ההוז'ר" (Hoosier State), אף אחד לא יודע להסביר בוודאות. הדמוקרט ג'ו דונלי שנבחר לראשונה מטעם המדינה לסנאט ב-2012 ינסה להגן על המושב שלו בנוב' הקרוב. בעיני רבים הוא נחשב לאחד מהסנאטורים המכהנים שהם בעלי הסיכוי הגדול ביותר לאבד את מושבם. 

מורידים את החלודה
התאריך: 9 בנוב' 2016, הבוקר שאחרי הבחירות לנשיאות. טראמפ ניצח בניגוד לכל התחזיות, תוך שהוא נוחל הצלחה מרשימה במיוחד במדינות חגורת החלודה: פנסילבניה, אוהיו, מישיגן, ויסקונסין ואינדיאנה. מדינות אלו, שבעבר היו הלב התעשייתי הפועם של ארה"ב ובעשורים האחרונים סבלו מדעיכה כלכלית וחברתית, נפלו כפרי בשל ברשת האג'נדה והרטוריקה הפופוליסטית שהציג טראמפ. 

הדמוק' עדיין לא התאוששו מההלם. הם העיפו מבט לעבר העתיד הנראה לעין ומצאו שם רק סיבות נוספות לדאגה. מתברר שבבחירות הקרובות לקונגרס בנוב' 2018 יעמדו לא פחות מחמישה סנאטורים דמוק' ממדינות אלו בדיוק לבחירה מחדש. עבור המפלגה הדמוקרטית שגם כך נותרה במיעוט בשני בתי הקונגרס וזה מכבר נזרקה מהבית הלבן, התחזית נראתה קודרת במיוחד.

נדלג 21 חודשים קדימה: זמן קצר לאחר שהושבע לנשיאות צנחו אחוזי התמיכה בטראמפ באותן מדינות. היריבים הרפוב' שנחשבו לאיום ממשי על הדמוק' המכהנים בחרו שלא לקרוא עליהם תיגר. התורמים השמרנים לקחו את פנקסי הצ'קים שלהם לזירות אחרות.

הסנאטורים הדמוק' באזור מביטים על המתרחש ונושמים אנחת רווחה עמוקה. לאור ההתפתחויות הנ"ל מסתמן הקמפיין לבחירתם מחדש כקליל ונינוח הרבה מעבר למה שהיה ניתן לצפות. כולם חוץ מאחד – ג'ו דונלי מאינדיאנה. אצלו איך לומר בעדינות, לא הכל תותים.

הכבשה השחורה של המערב התיכון




כדי להבין מדוע ג'ו דונלי חושש ובצדק, צריך ראשית להבין את הסיפור של מדינת אינדיאנה. 
מקור השונות שלה מיתר מדינות האזור נמצא בתחילת המאה ה-19. בניגוד למדינות השכנות לה, רוב מתיישביה הראשונים של אינדיאנה לא הגיעו מצפון מזרח ארה"ב הליברלי והמתקדם, אלא ממדינות הדרום השמרניות והחקלאיות. דפוס התיישבות זה השריש במדינה זו תרבות מסורתית, ותרם בין היתר לכך שבאינדיאנה כמעט ולא התגבשו ערים גדולות.

במובנים רבים נחשבת אינדיאנה לנחשלת ולענייה מבין כל מדינות חגורת החלודה. ההכנסה החציונית למשפחה בה היא הנמוכה ביותר מבניהן, והיא נמצאת במקום האחרון באחוז בעלי ההשכלה הגבוהה ובאחוז משקי הבית בעלי חיבור בפס רחב לאינטרנט. בנוסף, אחוז מחוסרי הביטוח הרפואי שלה הוא הגבוה ביותר באזור.

לבסוף, אינדיאנה היא גם הדתית מכל מדינות חגורת החלודה. 26% מתושביה מגדירים את עצמם נוצרים אוונגליסטים - שיעור גבוה משמעותית מזה הקיים ביתר מדינות האזור (21% באוהיו, 19% במישיגן ו-17% בוויסקונסין).

מקום 17 ב"מדד הטראמפ"
בהיבט הפוליטי, השמרנות של אינדיאנה באה לידי ביטוי בראש ובראשונה בבחירות הנשיאותיות. ב-54 השנים האחרונות רק מועמד דמוקרטי אחד לנשיאות הצליח לרשום בה ניצחון – אובמה ב-2008. גם שני בתי המחוקקים של אינדיאנה נמצאים כבר שנים רבות בשליטת מובהקת של הרפוב', כפי שניתן לראות בתרשים הנ"ל.


בבית הנבחרים הפדרלי, 7 מתוך 9 חברי הקונגרס של אינדיאנה הם רפוב'. יצוין כי בניגוד למדינות אחרות, מחוזות הבחירה של אינדיאנה אינם משורטטים באופן המעוות את הייצוגיות בבית הנבחרים לטובת אחת מהמפלגות. אינדיאנה היא פשוט שמרנית יותר, איך שלא מסובבים את זה.

בפוסט הקודם הצגתי לראשונה את "מדד הטראמפ". ליצירת המדד חישבתי את ממוצע האחוזים שגרפו המועמדים הרפובליקנים לנשיאות ב-5 במערכות הבחירות הקודמות בכל המדינות. את הממוצע הזה, אותו נכנה "הממוצע הרפובליקני", השוואתי לאחוז הקולות בו זכה טראמפ בכל מדינה בבחירות האחרונות. ככל שההבדל בין השניים גדול יותר, כך גדל האפקט שמביא עמו טראמפ לאותה מדינה, לחיוב או לשלילה.

ע"פ תוצאות המדד, אם נסדר את 50 המדינות כך שבמקום 1 תהיה המדינה האוהדת ביותר את טראמפ, ובמקום ה-50 זו הסולדת ממנו ביותר, נמצא את אינדיאנה במקום ה-17. אחוז הקולות שטראמפ גרף במדינה היה גבוה ב-3.15% מהממוצע הרפובליקני.

מדד חשוב נוסף הוא אחוזי התמיכה בנשיא במדינה, וגם כאן מצטיירת תמונה סולידית למדי. אם בינואר 2017 מדד התומכים בניכוי המתנגדים עמד על 22%+, כיום הוא עומד על 6%+. אינדיאנה היא המדינה היחידה בכל חגורת החלודה בה אחוזי התמיכה בטראמפ נותרו חיוביים.

המסקנה מהנתונים הנ"ל היא שאינדיאנה בהחלט ידידותית לטראמפ, אך הוא רחוק מלהיחשב בה לאליל. בניגוד למקומות אחרים, מועמד דמוקרט יכול לבקר אותו בזהירות, לפחות ברמת המדיניות, ובכל זאת עדיין לשמור על סיכוי תיאורטי לנצח.

סנאטור בטעות
הסנאטור דיק לוגאר ויריבו ריצ'ארד מורדוק

כשמנסים להעריך את סיכויו של ג'ו דונלי להיבחר מחדש, חשוב להבין כיצד הוא התגלגל מלכתחילה אל מושבו הנוכחי בסנאט.

במשך 36 שנים הוחזק מושב זה בבטחה על ידי דיק לוגאר, רפובליקן שנחשב לאחד מהסנאטורים המוערכים ביותר בארה"ב על רקע עבודתו בתחום מניעת תפוצת הנשק הגרעיני. מעטים האמינו שניתן יהיה להזיזו, אבל בשנת 2012 הגיעה לשכונה תנועת "מסיבת התה" האולטרה-השמרנית. 

התנועה ביקשה לעצב את המפלגה בדמותה. האמצעי: הדחת חברי קונגרס רפוב' מכהנים והחלפתם בשמרנים אידיאולוגים. באינדיאנה סימנה מסיבת התה את ריצ'רד מורדוק, הגזבר האקסצנטרי של המדינה, כגיבור שלה. 

בפריימריז הרפוב' הציג מורדוק רטוריקה חריפה בהיבטים של חברה וכלכלה, ותקף את לוגאר על מחוות שהעניק לכאורה לאובמה. בין היתר, הרבה מורדוק להזכיר שכאשר אובמה הציג שתי מועמדות לביהמ"ש העליון לאישור הסנאט, לוגאר הצביע בעדן. 


הסנאטור דיק לוגאר לצד הנשיא ברק אובמה

באותן בחירות מקדימות המצביעים השמרנים התלהבו, המתונים נשארו בבית, ומורדוק הביס את לוגאר בהליכה.

לבחירות הכלליות על המושב הגיע מורדוק כפייבוריט מול דונלי, אז חבר בית הנבחרים. ברגעים האחרונים של העימות בין השניים, מורדוק תקע לעצמו גול עצמי שחורר את הרשת. הוא נשאל לגבי עמדתו בכל הנוגע לאיסור על הפלות במקרים של הריון כתוצאה מאונס. מורדוק לא הסתפק בלהביע תמיכה באיסור, וציין שהוא משוכנע שהריון שכזה הוא "מתנה מהאל". 



התבטאות זו הטתה את הכף במרוץ והביאה לניצחון של דונלי. זה היה ניצחון שמעטים חזו, וחרפה של ממש עבור הרפוב' – אבדן מושב שכלל לא נחשב לתחרותי עד להדחתו של לוגאר.

הפלות - לא בבית ספרנו



הדעה הרווחת בוושינגטון הבירה היא שכדי להיבחר במדינה שמרנית לסנאט, מועמדים דמוק' חייבים לאמץ אג'נדה מתונה ואף שמרנית בחלק מהמחלוקות הלאומיות. באינדיאנה, לאור האחוז הגבוה של אוונגליסטים במדינה, הנושא שדורש מהדמוק' להתגמש יותר מכל הוא הפלות. לפיכך באופן לא מפתיע, דונלי הוא אחד מהדמוק' השמרנים ביותר בכל הנוגע לדיון הציבורי בנושא.

עוד כחבר קונגרס בדיונים על רפורמת הבריאות כפה דונלי על אובמה פשרה ביחד עם דמוק' מתונים נוספים. עיקריה: הגוש המתון יצביע בעד החוק רק אם הנשיא יתחייב לחתום על צו נשיאותי המבטיח שהפלות לא תמומנה במסגרת הרפורמה. הוא גם הצביע פעמיים (2015 ו-2018) בעד איסור על הפלות לאחר 20 שבועות הריון (שתי היוזמות נכשלו).

בשנת 2015 היה דונלי לאחד משני סנאטורים דמוק' שהצביעו נגד הענקת מימון פדרלי לעמותה בשם Planned Parenthood. מדובר בעמותה מספקת שירותים בתחום רפואת הנשים בכל רחבי ארה"ב ואף מבצעת הפלות. המימון אמנם נותר במקומו, אבל דמוק' רבים ראו בהצבעתו בגידה בעקרונות הליברליים של המפלגה. מאז טען דונלי שהוא ניחם בנושא וכי לא יצביע שוב באותו אופן.

ברמה העקרונית דונלי מתנגד להפלות בכל מצב להוציא 3 סייגים: הריון כתוצאה מאונס, הריון כתוצאה מגילוי עריות והריון בו נשקפת סכנה לחיי האם. אם עמדותיו נשמעות לכם שמרניות, קחו בחשבון שיריבו הרפובליקן בסבב הנוכחי תומך באיסור מוחלט על הפלות ללא כל סייג.

תוצרת הארץ?

סקטור הייצור מהווה 17.3% מכלכלת אינדיאנה, יותר מבכל שאר מדינות חגורת החלודה. לאור זאת, הסנטימנט במדינה בכל הנוגע לסחר חופשי הוא התנגדות מוחלטת. פוליטיקאים משני צדי המתרס נמצאים תחת לחץ כבד להתנגד להעתקת פסי ייצור אל מחוץ למדינה ולייבוא של תוצרת תעשייתית.

באווירה ציבורית זו, קשרים של פוליטיקאים לחברות שנהנות מפירות הגלובליזציה משמשים כקרדום לחפור בו בידי יריביהם הפוליטיים, גם כשהם עקיפים בלבד.

לאחרונה הפך המרוץ לסנאט כמרקחה לאחר שהתפרסמה כתבת תחקיר על חברה בבעלות משפחתו של דונלי. החברה, המתמחה לייצור דיו לחותמות, מייצרת את מרבית סחורותיה במפעל במקסיקו ואז משווקת אותן בארה"ב. זמן קצר לאחר פרסום הכתבה, מכר דונלי את מניותיו בחברה. מייק ברון, יריבו הרפובליקן של דונלי, קפץ על הידיעה כמוצא שלל רב והריץ תשדירים נגד הסנאטור ש"מעדיף עובדים מקסיקנים על אמריקאים". 

אלא שבדיעבד מהלך זה התברר כחרב פיפיות. בעודו תוקף את יריבו התפרסמה כתבה על חברת השילוח בה משמש ברון כמנכ"ל, המבצעת שילוחים רבים עבור חברות המייצרות חלקי חילוף לרכבים בסין. הכתבה אף פירטה אודות תביעות רבות שהוגשו נגד החברה בגין העסקה פוגענית, הלנת שכר ופגיעה בזכויות עובדים.

אחרית דבר
ג'ו דונלי עומד בפני קמפיין קשה במיוחד. הפסד בהחלט בא בחשבון לאור מאפייניה השמרניים של אינדיאנה. ניצחון ייחשב להישג מרשים.

תנועת ההתנגדות העממית לטראמפ יוצרת מוטיבציה חזקה בקרב הדמוק' לשבור שמאלה, לרדוף בעוז אחר ערכים ליברליים, ולטהר את השורות ממתונים שכופים על המפלגה ויתורים ופשרות.

דונלי ודומיו אמנם שמרנים בתחומים רבים, אך הם גם מסייעים בקידום אג'נדה חברתית בבריאות, בכלכלה, בחינוך ועוד. לעתים הפיתוי להפנות לו את הגב קשה מנשוא, אבל חשוב לזכור שאינדיאנה אינה ניו יורק שהכהונה שלו אינה מובנת מאליה.

אם הדמוק' רציניים לגבי שאיפתם לכבוש את הסנאט, ואם ברצונם להישאר רלוונטיים בחלקים רחבים מהאומה, אסור להם לשפוך את התינוק עם האמבט. דונלי הוא אולי לא עתיד המפלגה, אבל הוא הסולם באמצעותו היא אולי תוכל תממש את החזון שלה, ובלעדיו יהיה קשה הרבה יותר.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

רוצים עוד מכל הטוב הזה?

טוויטר@yiftachdayan

מוזמנות ומוזמנים לשתף את הפוסט!

פוסטים אחרונים בפרויקט הסנאט:
"מצפון תצא הדקוטה" - נפט, איכרים ו"עזרה עצמית" הם שם המשחק
"זה הסנאט, טמבל 2.0" - מחממים מנועים לקראת הבחירות בנובמבר

פוסטים קודמים
"המנוח ואני (מרחוק)" - הפוליטיקה האמריקאית לא תהיה אותו הדבר בלי צ'ארלס קראוטהאמר
"רקוויאם לכרסתן" - תאמינו או לא, אתם עוד תתגעגעו לכריס כריסטי
"נפרדנו כך?" - כל מה שרציתם לדעת על הדחת נשיא ולא העזתם לשאול
"העיקר הבריאות" - מה בכלל הסיפור של אובמה-קר, ומה טומן בחובו העתיד
"על פרשת דרכים" - אודות תוצאות הבחירות והשלכותיהן
"שוליים הקוסם" - כיצד נראית מועמדותה של קלינטון בראי הנשיאות של אובמה
"עימות חזיתי" - דברים שכדאי לקחת בחשבון לקראת האירוע הטלוויזיוני הגדול של השנה
"מפלצות בעם" - הבחירה ברע במיעוטו היא מורכבת מכפי שאולי נדמה
"חייב לתפוס את כולם" - מועמדים לנשיאות הם לפעמים האויבים הכי גדולים של עצמם
"היהודים באים" - הם מעטים ונאנחים, אבל מכריעים באופן סדרתי מערכות בחירות בארה"ב
"זה הסנאט, טמבל!" - עזבו את טראמפ וקלינטון, האקשן האמיתי הוא כרגע במרוצים לסנאט
"בלוז ללובשי חיג'אב" - אודות המוסלמים בפוליטיקה האמריקאית והשפעתם  על הבחירות
"חמוריקו כצל מבקיע" - כיצד צריכה קלינטון לנהוג בסנדרס לקראת סיום הפריימריז
"פילים בתהלוכה" - מה יעלה בגורלה של המפלגה הרפובליקנית
"הסגן של בר כוכבא" - בורסת המועמדים לסגנות נמצאת על סף פיצוץ
"מכה מתחת לחגורה" - מיהן המדינות אשר צפויות להכריע את הבחירות הכלליות
"הסקסופון בכה מאוד- תמיכתם של האפרו-אמריקאים בקלינטונים נמצאת בסכנה
"מתקפת הזומבים" - הקרב על הוועידה הרפובליקנית יוצא לדרך
"היסטוריה של אלימות- מהיכן שואב טראמפ השראה לפוליטיקה הגזענית שלו
"בום טראח, נפל תותח" - המוות שהפך את מערכת הבחירות לגורלית במיוחד
"הגנרל, הלוביסט והכומר" - מורה נבוכים למפלגה הרפובליקנית ולעלייתו של דונלד טראמפ
"יום שלישי את יודעת" - שאלות המפתח החשובות ביותר לקראת סופר טיוזדיי
"בחירתה של ניקי- האישה שיכולה להכריע את הפריימריז הרפובליקניים בדרום קרוליינה
"היום שאחרי הילארי- מהי תכנית ב' של המפלגה הדמוקרטית
"כולם שונאים את טד" - על המנצח הגדול באיווה שמטריף את שתי המפלגות
"ארבעת הלא כל כך מופלאים" - על ניו האמפשייר ומועמדי הממסד הרפובליקני
"Yes She Can?" - על הצרות של הילארי קלינטון
"בים בם תירס חם" - על הבחירות המקדימות של הרפובליקניים באיווה 

יום ראשון, 5 באוגוסט 2018

מצפון תצא הדקוטה / נפט, איכרים ו"עזרה עצמית" הם שם המשחק



קווין קריימר (רפוב') והיידי הייטקמפ (דמוק')
West Fargo Pioneer

בשבוע שעבר השקנו את פרויקט הבחירות הסנאט לשנת 2018 וכעת אנחנו יוצאים רשמית לדרך.

המירוץ החשוב הראשון שנכיר יהיה במדינת צפון דקוטה, מדינה המכנה את עצמה "אגדית" (Legendary). לכבוד האירוע החלטתי להביא לקדמת הבמה ראיון ממקור ראשון על המירוץ. קורי דירס, חברי מלימודי התיכון בארה"ב ויליד צפון דקוטה, הצטרף אלינו לשיחה על מדינת מולדתו. 

להלן הראיון. מומלץ לצפות במסך מלא וכמובן להפעיל כתוביות (הכפתור הרביעי מימין):



השיחה עסקה בדומיננטיות של הרפובליקנים בבחירות נשיאותיות מחד, ובהצלחת הדמוקרטים לרשום הישגים בקרבות הסנאט מאידך. הדיון עסק גם במידת האהדה לה זוכה טראמפ מצד התושבים כגורם מפתח בבחירות הקרובות.

המנה העיקרית היא כמובן המירוץ למושב הסנאט מטעם המדינה. מדוע הסנאטורית הדמוקרטית המכהנת היידי הייטקמפ נוטה לחצות את הקווים מעת לעת ולהצביע ביחד עם הרפובליקנים, ומהם סיכוייה להיבחר מחדש. כמו כן, כיצד הרקורד שלה בסנאט משקף את עמדת תושבי המדינה בכל הנוגע לנושאים סביבתיים.

צפייה מהנה!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

רוצים עוד מכל הטוב הזה?

טוויטר@yiftachdayan

מוזמנות ומוזמנים לשתף את הפוסט!

פוסטים קודמים
"זה הסנאט, טמבל 2.0" - מחממים מנועים לקראת הבחירות בנובמבר
"המנוח ואני (מרחוק)" - הפוליטיקה האמריקאית לא תהיה אותו הדבר בלי צ'ארלס קראוטהאמר
"רקוויאם לכרסתן" - תאמינו או לא, אתם עוד תתגעגעו לכריס כריסטי
"נפרדנו כך?" - כל מה שרציתם לדעת על הדחת נשיא ולא העזתם לשאול
"העיקר הבריאות" - מה בכלל הסיפור של אובמה-קר, ומה טומן בחובו העתיד
"על פרשת דרכים" - אודות תוצאות הבחירות והשלכותיהן
"שוליים הקוסם" - כיצד נראית מועמדותה של קלינטון בראי הנשיאות של אובמה
"עימות חזיתי" - דברים שכדאי לקחת בחשבון לקראת האירוע הטלוויזיוני הגדול של השנה
"מפלצות בעם" - הבחירה ברע במיעוטו היא מורכבת מכפי שאולי נדמה
"חייב לתפוס את כולם" - מועמדים לנשיאות הם לפעמים האויבים הכי גדולים של עצמם
"היהודים באים" - הם מעטים ונאנחים, אבל מכריעים באופן סדרתי מערכות בחירות בארה"ב
"זה הסנאט, טמבל!" - עזבו את טראמפ וקלינטון, האקשן האמיתי הוא כרגע במרוצים לסנאט
"בלוז ללובשי חיג'אב" - אודות המוסלמים בפוליטיקה האמריקאית והשפעתם  על הבחירות
"חמוריקו כצל מבקיע" - כיצד צריכה קלינטון לנהוג בסנדרס לקראת סיום הפריימריז
"פילים בתהלוכה" - מה יעלה בגורלה של המפלגה הרפובליקנית
"הסגן של בר כוכבא" - בורסת המועמדים לסגנות נמצאת על סף פיצוץ
"מכה מתחת לחגורה" - מיהן המדינות אשר צפויות להכריע את הבחירות הכלליות
"הסקסופון בכה מאוד- תמיכתם של האפרו-אמריקאים בקלינטונים נמצאת בסכנה
"מתקפת הזומבים" - הקרב על הוועידה הרפובליקנית יוצא לדרך
"היסטוריה של אלימות- מהיכן שואב טראמפ השראה לפוליטיקה הגזענית שלו
"בום טראח, נפל תותח" - המוות שהפך את מערכת הבחירות לגורלית במיוחד
"הגנרל, הלוביסט והכומר" - מורה נבוכים למפלגה הרפובליקנית ולעלייתו של דונלד טראמפ
"יום שלישי את יודעת" - שאלות המפתח החשובות ביותר לקראת סופר טיוזדיי
"בחירתה של ניקי- האישה שיכולה להכריע את הפריימריז הרפובליקניים בדרום קרוליינה
"היום שאחרי הילארי- מהי תכנית ב' של המפלגה הדמוקרטית
"כולם שונאים את טד" - על המנצח הגדול באיווה שמטריף את שתי המפלגות
"ארבעת הלא כל כך מופלאים" - על ניו האמפשייר ומועמדי הממסד הרפובליקני
"Yes She Can?" - על הצרות של הילארי קלינטון
"בים בם תירס חם" - על הבחירות המקדימות של הרפובליקניים באיווה 

כל סגן ביג'י יומו   /   מחשבות לאחר הצפייה בסרט "וייס" על דיק צ'ייני מחר (יום ה', 10.1) יעל...